Blogg | Familjefotografering och bröllopsfotografering

Att fotograferas av en professionell fotograf kostar en slant, precis som det gör till en professionell frisör, att anlita en hantverkare eller någon liknande tjänst som många faktiskt använder. Det behöver helt enkelt kosta en viss summa för att man ska kunna ta ut lön, betala sina kostnader inom företaget och såklart - betala skatt och sociala avgifter. Annars skulle man som fotograf inte kunna få det att gå runt och det skulle i längden varken bli hållbart att jobba nära på gratis, eller möjligt eftersom ens lön är en del av att försörja sin familj och det är ju minst sagt nödvändigt. Det är dyr utrustning vi yrkesfotografer använder oss av, det är program för redigering och leverans av bilder och många andra saker som man kanske inte tänker på. Allt måste rymmas i priset man tar, plus att det måste bli lite över!Men jag har också full förståelse för att en del känner att det är mycket pengar. Det kan förstås ha att göra med hur en ekonomi ser ut, MEN framför allt tror jag att det handlar om hur högt man värdesätter fotografier. Så om man verkligen önskar göra en fotografering, men känner att det är mycket pengar det handlar om, vad kan man göra då? Här kommer några tips: - Planera i god tid så att man hinner lägga undan pengar så långt i förväg som man känner att det behövs.

- Gå ihop med en annan familj och fota gemensamma men också bilder på varje familj (till mig kommer ofta kusiner och deras familjer, eller familjer med mor- eller farföräldrar), så kan ni dela på kostnaden.

- Spara in på något annat just den månaden som inte är nödvändigt, bilderna har ni kvar för livet och dessutom ingår alltid en fine art-förstoring när ni fotograferas hos mig, så ni behöver inte ens framkalla bilder själva direkt om ni inte kan eller vill!

- Och sist men inte minst - det går att dela upp betalningen! Det händer då och då att kunder vill göra det så det är inget konstigt alls. Är det ett bra alternativ för er, meddela gärna det vid bokning så ger jag information om hur det funkar!Varför ska man då boka en erfaren yrkesfotograf framför en kompis eller en nybörjare som tar någon bokning här och där? Jag tycker att den viktigaste punkten är att man vet vad man får för pengarna - konceptet är så väl genomarbetat och beprövat, erfarenheten finns där som gör att man som fotograf vet precis vad som behövs i varje situation som uppkommer. Dessutom är utrustningen av hög kvalitet och kunskap om upplösning, filformat och liknande finns, det är viktigare än man kanske tror att allt sånt blir rätt för att ni ska kunna använda bilderna som ni önskar. Jag förstår att ett lägre pris lockar ibland, men jag har hört så många kunder genom åren som ångrat att de valt den billigaste fotografen (eller annan leverantör) eftersom de inte blivit nöjda och därför har de pengarna ändå varit onödiga att lägga ut.


På just bilder är det värt att lägga den slanten extra för att få foton ni är nöjda med, det ger er minnen livet ut och de håller i generationer framåt! 🧡

55 visningar0 kommentarer

För mig känns det som att nyföddsäsongen tar vid när höstfotograferingarna börjar glesna på grund av årstiden. Det brukar vara många nya små bebisar på gång efter årsskiftet och vad passar inte bättre än att ägna mig åt det lite extra när ändå utomhusfotograferingarna är få under vintern?


Själv har jag tre barn och gjorde en nyföddfotografering med endast EN av dem. Det ångrar jag idag, även om jag har massor av egna bilder på de andra när de var nykläckta. Men just att ha bilder på hela familjen med bebisen, kanske framför allt med mig själv på bild med min nya lilla bebis. Alla vet hur det brukar se ut när man ber sin partner att fota 😅 Hade jag fått göra om något när jag fick mina två första barn hade jag absolut investerat i en nyföddfotografering. De är sådär riktigt, riktigt små en SÅ kort period, och även om man har mycket att tänka på där i början så är det värt att klämma in en liten fotografering. Det är över på en timme och sen kan man fortsätta vara helt i bebisbubblan!NÄR SKA MAN BOKA IN EN NYFÖDDFOTOGRAFERING?

Just eftersom, som jag skrev här ovanför, man har tusen känslor och tankar när man är nyförlöst, kan det vara en bra idé att boka in fotograferingen innan bebisen har kommit. Det ger också bättre möjlighet för planering och att ni kam få en tid som passar er och eventuella syskon! I höst har jag fått säga nej till några nyföddfotograferingar där förfrågan kommit för sent så att jag redan varit uppbokad, och det svider alltid! Så - boka in i god tid i förväg! Vi bestämmer en preliminär dag som vi sedan kan ändra utifrån när bebisen faktiskt dyker upp och såklart hur ni mår (jag sparar alltid luckor för ombokning, precis som om ni skulle bli sjuka eller så). Det passar bäst från att bebisen är några dagar till ca tre veckor gammal om man vill ha bilder från den allra först tiden. Sedan går det såklart bra att fota även efter det - en fördel är att bebisen är mer vaken lite senare vilket är roligt att fånga på bild 😍HUR GÅR DET TILL?

En nyföddfotografering försöker jag alltid göra till en lugn och behaglig upplevelse. Sedan beror det förstås på hur er familj ser ut, om det finns fler barn som vill leka och busa är det såklart viktigt att göra det och skapa en relation till dem också, vi vet ju alla hur viktigt det är att ge extra fokus till nyblivna storasyskon! Jag kommer hem till er, och brukar börja med att ta ett varv i ert boende för att se ut några platser att hålla till på. Oftast väljer jag föräldrarnas säng, soffan i ett vardagsrum, eventuellt barnrum där syskon håller hus, och gärna någon hörna med fönster i närheten där man kan stå och fotograferas. Sedan börjar vi, och anpassar oss helt efter om bebisen behöver äta, byta blöja eller något annat. Det kan vända snabbt, men brukar alltid gå bra. Vi varierar mellan familjebilder, vardera förälder med bebisen/barnen, syskonbilder, enskilda bilder på bebisen/barnen och såklart bilder från andra stunder.FUNKAR DET VERKLIGEN I VÅRT HEM?

Många är osäkra på om deras hem duger för en fotografering, och jag förstår tanken. Man kanske tycker att det är stökigt, rörigt och har svårt att se några passande fotoställen. Men den biten kan ni lämna över helt till mig! Jag har fotograferat i många hem nu, och det ÄR helt och hållet vanliga hem. Stökigt är det när man just blivit föräldrar, det vore konstigt om man hade tid, ork och lust att städa lika noga som tidigare tycker jag 😅 Det är så små ytor som behövs för fotograferingen så att det är stökigt runt omkring gör ingenting, jag ser till att det ser bra ut för bilderna där vi håller till helt enkelt 😊 Ni behöver alltså inte städa något extra, utan lita på mig!VAD SKA VI HA PÅ OSS?

Den frågan är vanlig från alla som ska fotograferas, men för er som ska fotograferas inomhus är det lite extra viktigt att inte ha för mörka kläder på er, särskilt under vinterhalvåret när ljuset ofta är begränsat! Annars är det väldigt fritt! Jordnära färger är alltid fint, men jag tycker också att mönster och färgglatt kan funka jättebra. Ett tips är att lägga ut familjens kläder på golvet för att få en överblick! Jag är gärna bollplank om man behöver smakråd också. Bebisen kan fotograferas i både kläder och bara blöja/naken. Inomhus ser det avslappnat ut om ni är barfota.HUR GÖR VI FÖR ATT BOKA?

Är det så att ni väntar bebis under de kommande månaderna och är sugna på en nyföddfotografering? I så fall kan ni gärna höra av er redan nu så har vi möjlighet till planering på bästa sätt! Skulle något hända, t.ex. att det blir en längre sjukhusvistelse eller liknande, är jag såklart flexibel så att vi ställer in eller bokar om fotograferingen, det är inga som helst problem. Boka genom att fylla i formuläret här, eller maila mig, så hjälper jag er vidare! Hoppas att få träffa er och era nya guldklimpar i höst och vinter! 🧡41 visningar0 kommentarer

Nu var det längesedan jag hade tid att uppdatera här, det har gått en lång och väldigt härlig sommar med både jobb och ledighet för min del, men nu är jag på väg tillbaka in i rutinerna igen vilket känns väldigt skönt.

Och nu är det ju faktiskt så att det är HÖG tid att boka in en familjefotografering om man vill ha en tid i höst! Jag tycker själv att hösten är en fantastisk årstid för familjefotografering - det är så vackert ute med både avskalade nyanser men också färgsprakande natur, ljuset blir annat än under sommaren, det blir liksom mjukare och varmare ljus, och stickade tröjor och kängor gör sig väldigt fint på bild.I början av hösten, där vi befinner oss just nu, dröjer sig fortfarande sommaren kvar en aning i både färger och temperatur. Sedan går vi alltmer mot gula, orange och röda löv, beiga toner och lite kalare miljöer. Ända in i november och december är det riktigt fint! Förra året hade jag ett par otroligt lyckade familjefotograferingar i november och december då vi var på min favoritäng och de höga grässtråna där var alldeles frostiga. Så vackert! Lite kyligt, visst, men det löste vi med effektiva fotograferingar, mycket fart och rörelse för att hålla värmen och såklart familjekramar.
Sedan ska ni veta att om vädret inte är riktigt på vår sida eller om det helt enkelt är FÖR kallt, då bokar vi om och det görs självklart utan extra kostnad. På hösten blir det ju ofta ett par sjukdagar för barnen också, och samma gäller där med ombokning om någon i familjen råkar bli sjuk precis till vår bokade fotografering!


Men är ni intresserade av fotografering i höst med mig, behöver ni boka in det snarast! Jag har några få helgtider varje månad och de är redan uppbokade i september och oktober (i november och december finns det!). Vardagar finns det ganska mycket just nu men det brukar bli uppbokat där med. Så skynda att boka in er tid med mig! Vi har massor av härliga höstfotograferingar framför oss 😍 Boka här via hemsidan eller skicka ett mail!24 visningar0 kommentarer